Gastouder worden

Gastouder zijn is een erg mooie en uitdagende baan. Als gastouder run je je eigen kleinschalige kinderopvanglocatie en draag je zelfstandig de verantwoordelijkheid voor de zorg van kinderen. Als bureau vinden wij het belangrijk dat gastouders met veel plezier hun werk doen en open staan voor vernieuwingen op pedagogisch vlak. Maar ook vooral dat de gastouder, onze collega, een open verstandhouding kan aangaan met zowel de ouders als ons.

Als gastouder dien je in ieder geval aan een aantal wettelijke regels te voldoen en daarnaast hebben wij, als bureau, ook een aantal zaken die wij essentieel vinden. Dit bespreken wij graag in een persoonlijk gesprek.

Gastouder en OOK 

Wij vinden het belangrijk om veel persoonlijk contact te hebben met onze gastouders en goed bereikbaar voor ze te zijn. Wij zetten onze ervaring graag in om te helpen bij het zoeken naar nieuwe kinderen, het communiceren met de ouders, hoe om te gaan met probleem situaties, het voorbereiden voor GGD inspecties, enzovoort. Kortom, er zijn voor de gastouders!
Verder vinden wij het belangrijk dat onze gastouders zich kunnen blijven ontwikkelen. Door het jaar heen organiseren wij verschillende cursussen die in het teken staan van pedagogisch handelen. Aandacht voor specifieke onderwerpen als de meldcode kindermishandeling, VVE en het observeren van kinderen, vinden wij essentieel. Tijdens onze halfjaarlijkse gastouderdagen brengen wij de gastouders elkaar met in contact en praten wij hen bij over de wettelijke veranderingen en andere onderwerpen die, ook door de gastouders, worden aangedragen. Daarnaast is het een mooi moment om als collega’s onderling onderwerpen te bespreken die gasouders tegen komen in/op/tijdens hun werk.

In ons document gastouder in de praktijk kun je verder lezen wat onze werkwijze is en natuurlijk vertellen wij hier graag meer over.